Att köpa bostad

Att köpa och flytta till en ny bostad är för de flesta en viktig händelse som vi med stor omsorg och fingertoppskänsla gärna ledsagar dig genom. Från den stund tanken på ett nytt boende föds, fram till dess att det är dags att flytta in, är det många viktiga beslut som måste fattas. Ett bra tips är att börja med att skriva ner dina och familjens önskemål och behov. Med din önskelista som underlag hjälper vi dig steg för steg genom hela processen. Lägg gärna in dina uppgifter i vårt kundregister, så får du förtur när rätt objekt dyker upp.

En bostadsaffär kan vara snabbt avklarad. Det är därför bra att vara beredd så att allting är klart för köp när rätt objekt dyker upp. Att ha finansieringen klar genom ett lånelöfte hos banken är ett sätt, ett annat är att kontakta oss för att få din nuvarande bostad värderad och eventuellt också förbereda försäljningen av den.

Steg för steg:

Visningen: Mäklaren har med ledning av säljarens uppgifter upprättat en beskrivning av fastigheten. Här tar man bland mycket annat upp fastighetens skick, ålder, storlek, vilka inteckningar och servitut som belastar fastigheten samt annat som kan vara av intresse för dig som köpare. Under visningen är den ansvarige mäklaren alltid närvarande och väl insatt i fakta kring bostaden så att du kan få svar på alla eventuella frågor.

Undersökningsplikt: Som köpare av en fastighet har du undersökningsplikt. Följ därför alltid fastighetsmäklarens råd att ordentligt undersöka huset som du tänker köpa. Om du själv inte har de kunskaper som krävs, bör du anlita en fackman som genomför besiktningen åt dig. Du kan inte i efterhand ställa krav på säljaren, för fel som du skulle ha kunnat upptäcka vid en noggrann besiktning. Det innebär att fel och brister som du själv kan upptäcka ingår i köpet. Tveka därför inte att ta upp alla dina frågor med din mäklare.

Budgivning: Efter visningarna kontaktar vi de spekulanter som visat intresse, och dessa får då möjlighet att lägga bud. Under budgivningen arbetar vi för att säljaren ska få ett så högt slutpris som möjligt samtidigt som köparen ska få relevant och korrekt information. Vi har, genom hela affären, omsorg och förpliktelser mot såväl säljare som köpare.

När du är med i budgivningen får du fortlöpande information om övriga bud som läggs. Har du speciella önskemål om tillträdesdatum eller annat vill vi gärna veta det då detta kan påverka säljaren. Det är inte per automatik så att den som lägger högsta budet får objektet, däremot sammanfaller det ofta.

Avtal: När köpare och säljare är överens om att ingå avtal träffas vi i de flesta fall på fastighetsmäklarens kontor. Mäklaren upprättar då de handlingar och dokument som är nödvändiga för affären, och vanligtvis betalar köparen en handpenning på 10% av köpeskillingen kort efter kontraktsskrivningen.

Källa: www.maklarsamfundet.se

Bostadsvärdering

Värdera din bostad

Ska du sälja din bostad? Vad är din bostad värd?
Kontakta oss för en värdering.

Vi hittar din bostad

Välkommen att gå med i vårt spekulantregister. Det innebär att vi kontaktar dig när vi fått in ett objekt som matchar dina önskemål. Allt du behöver göra är att fylla i formuläret nedan. Det är helt kostnadsfritt och du kan när som helst gå ur.

Kontakta oss

Har du siktet inställt på din bästa fastighetsaffär? Vill du att vi ska hjälpa dig att nå dit? Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.