Att sälja bostad

Saker att tänka på

 

Att sälja sin fastighet är på samma sätt ett omfattande projekt som både kräver kunskap och erfarenhet. Även här rekommenderar vi att du tar kontakt med en mäklare som har stor lokalkännedom.

Om du bor i Kullabygden med omnejd, är vi på Länsbergs ett bra val. Vi är kända för att erbjuda kvalitetsobjekt på Kullahalvön och har köpstarka klienter i vårt nätverk. Vårt personliga engagemang är stort och vi gör allt för att du ska känna dig trygg genom affären.

Hela vårt utbud annonseras i dagspress – Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Helsingborgs Dagblad, Dagens industri/Internet – enligt överenskommelse. Vi skyltar dessutom upp objekten på Handelsbanken, Skandinaviska Enskilda Banken, Sparbanken Gripen och Nordea. Samt på lokala skyltplatser och på vårt välbelägna kontor i Höganäs hamnkvarter.

 

Nedanstående texter är hämtade från Mäklarsamfundets hemsida

Fastighetsmäklarens kunskap om den lokala marknaden, ett etablerat kontaktnät med banker, kreditgivare, värderingsmän, byggnadsingenjörer och andra fastighetsmäklare hjälper dig till ditt nya boende.

Mäklaren har med ledning av säljarens uppgifter upprättat en beskrivning av fastigheten. Här tar man upp frågor avseende fastighetens skick, ålder och storlek, vilka inteckningar och servitut som belastar fastigheten, vilka lån som är befintliga och som skall tas över vid en försäljning samt annat som kan vara av intresse för dig som köpare.

 

UNDERSÖKNINGSPLIKT

Som köpare av en fastighet har du undersökningsplikt. Följ därför alltid fastighetsmäklarens råd att ordentligt undersöka huset som du tänker köpa.

Om du själv inte har de kunskaper som krävs, bör du anlita en fackman som genomför besiktningen åt dig. Du kan inte i efterhand ställa krav på säljaren, för fel som du skulle ha kunnat upptäcka vid en noggrann besiktning.

När det gäller överlåtelse av bostadsrätt blir man som bostadsrättshavare medlem i en ekonomisk förening och delansvarig för föreningens tillgångar och skulder. Därför är det viktigt att du som köpare inte bara gör en besiktning av lägenheten, utan även tar del av föreningens ekonomi och framtida planer.

 

BOENDEKOSTNADSKALKYL

När du hittat en fastighet gör mäklaren en personlig boendekostnadskalkyl för dig. Lämna så noggrann information om din ekonomi som möjligt.